2010.12.23.
16:29

Írta: az operátor

Karácsony Környezet- és emberbarát karácsony joghurtos flakonnal és alutálcás állateledellel

Foráss: Velvet    Szerző:Pálúr Krisztina

Az ünnepeknek nem feltétlenül kell arról szólnia, hogy folyton rohanunk az újabb ajándékok és miegyebek után, hanem akár teljes nyugalomban gyárthatunk karácsonyfadíszeket hulladékokból, ami a lelket is megnyugtatja, a pénztárcához is kíméletes, és a családtagok is jól szórakoznak…együtt. Mindehhez nincs másra szükség, csak pár csavarra, joghurtitalos flakonra és alutálcás állateledelre, vagyis inkább annak csomagolására

A karácsony sajnos egyre inkább a fogyasztásról, a pénzköltésről szól, és ahelyett, hogy a családtagok teljes békében és nyugalomban készülnének az ünnepekre, kapkodnak, rohangálnak, és karácsony estéjén görcsberándult gyomorral ülnek le az asztalhoz. Ha az ajándékozást nem is feltétlenül lehet megoldani környezet- és emberbarát módon, a karácsonyfa feldíszítésekor azért tehetünk engedményeket. Nem feltétlenül kell minden évben, az aktuális divatnak megfelelő díszszettet vásárolni, ha van egy kis szabadidőnk, és szeretünk spórolni, akkor a háztartási hulladékokból is készíthetünk olyan díszeket, amiken nem feltétlenül látszik, honnan is származnak. Bagdi Kata textiltervező iparművész adott pár tippet azzal kapcsolatban, miből és hogyan készíthetünk újrahasznosított karácsonyfadíszeket.

A rejtett gyerek

Mint megtudtuk, nem kell túlzottan nagy kézügyesség, ráadásul szépérzéke mindenkinek van, és ha belekezdünk egy kreatív foglalatosságba, akkor jönnek majd az ötletek. Ja, a lelkünknek is jót tesz, ha egy kicsit teret adunk a gyermeki énünknek, és közösségformáló is, ami a karácsonyi időszakra lefordítva annyit tesz, hogy minőségi időt tölthetünk a szeretteinkkel. Egy átlagos, körülbelül másfél méteres karácsonyfára Bagdi Kata szerint elég körülbelül tíz újrahasznosított dísz, és így viszonylag hamar összegyűlnek a legyártásukhoz szükséges alapanyagok. Ő már gyártott díszt Actimel-flakonból, vécépapír gurigájából és állateledelek csomagolóanyagából is.

Leragasztott cukiság

Bár nyilván nincs mindenkinek háziállata, azért megemlítjük, hogy a tasakos és az alutálcás állateledelek csomagolása is remek alapanyag. Az előbbieknél az alsó, levél alakú részt lehet hasznosítani. A levágott darabokból egy tűzőgép segítségével csillag formájú díszt tudunk készíteni. Az alutálca azért is különösen jól hasznosítható karácsonykor, mert az ezüst- és aranyszínű, így kellően ünnepélyes is, anyagából fakadóan pedig nagyon könnyen alakítható. Az alutálcás eledeleknek egyébként a vékony fedelét is karácsonyi dísszé lehet alakítani, annyi csupán a dolgunk, hogy legyezővé hajtogatjuk. Aki nem akarja, hogy a fáról egy tucatnyi macska vagy kutya figyelje, nyugodtan leragaszthatja a fedőlap azon részét, amelyen a feliratok és a kép található.

Az univerzális legyező

Nem újdonság, hogy a vécépapír gurigája ezernyi dologgá tud átváltozni, bár ezt a képességét szinte csak a gyerekek ismerik, és persze karácsonykor is hasznát lehet venni annak, hogy ilyen sokoldalú: ha ügyesen törjük be a végét, akár még egy harangformát is kaphatunk, vagy egy szaloncukor „testeként” is szolgálhat. A megmaradt csomagolópapírokat szintén nem kell kihajítani a szemétbe, és itt most nem feltétlenül arra gondolunk, hogy két ajándékozás között a második adag meglepetést az előzőek papírjaiba csomagoljuk be. Ha van egy vékony csík, akkor ezt is össze lehet hajtogatni legyezőszerűre, majd középen összefogatjuk mondjuk egy masnival, és ezután ki lehet nyitni a két szárnyacskát, így egy virágot kapunk, viszont ténylegesen használhatjuk szárnyként is, ha például kartonpapírból kivágunk hozzá egy madarat, egy angyalt.

Flakon a fán

Bagdi Kata kedvenc alapanyaga mostanában az Actimel flakonja. A joghurtitalok egyébként különböző kiszerelésekben kaphatóak; a nagyobbak jók csúcsdísznek, a közepesek a fa aljára valóak, a kicsiket pedig elszórva érdemes elhelyezni. Mielőtt díszeket gyártanánk, először el kell távolítani a címkét a használt flakonról, amit ezután ki kell mosni, és le kell vágni az alját. Ezután be kell vagdosni a megmaradt részt, minél több „szirmot” szeretnénk, annál vékonyabbra kell vágni ezeket. A szirmokat csavarokkal lehet rögzíteni egymáshoz, illetve a flakon nyakához.

Ha valaki nem szereti az indusztriális megjelenést, akkor akár masnikkal is elrejtheti a csavarokat, ha pedig unjuk a fehér színt, akkor akrilfestékkel lehet rajzolni a flakonra. Hogy milyen formákat tudunk kihozni ebből az alapanyagból, az csak a mi képzelőerőnkön múlik, karácsonyi dísz helyett egyébként mécsestartót is meg lehet formázni az apró flakonból – tudtuk Bagdi Katától, aki egyike azon képzőművészeknek, aki már kétszer is volt kiállító a Nagytétényi Kastélymúzeumban, ahol minden évben felállítják az iparművészek karácsonyfáit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bagdikata.blog.hu/api/trackback/id/tr432534993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása